петък, 9 март 2012 г.

Агент на звездите - Джон Скалзи


   
Ревю на научно-фантастичния роман Агент на звездите от Джон Скалзи
Холивуд, големи филмови звезди и продукции. Актьорско майсторство и блясък. Но, всяка звезда в Холивуд, всеки актьор, независимо колко тъп е филма, в който участва си има човек, който работи за него. Урежда му участия, преговаря за хонорарите и т.н. Този човек се нарича филмов агент. Сега, представете си, че сте такъв агент. Имате прилична позиция като младши сътрудник във филмова агенция и при това се справяте доста добре. Докато един ден, шефът ви вика в офиса и ви съобщава, че има много важен клиент, който трябва да поемете. Този клиент има имиджов проблем и съответно има нужда от добър агент, който да го представи пред обществеността. Не разбирате, защо вие лично трябва да се заемете с него. Поглеждате аквариума на стената в дясно от бюрото на шефа ви. Има нещо странно в този аквариум. И о, да между другото този клиент е извънземна раса, чийто кораб е в орбита около Земята и иска да влезе в контакт с човечеството по възможно най-нестряскащия начин. И също така водата в аквариума не е вода, а представител на извънземната раса. Тук е частта, в която припадате. Всичко това е само началото на една много забавна книга от любимия ми автор Джон Скалзи, наречена Агент на звездите.

Това не е творба в типичния стил на Джон Скалзи, което може би се дължи на факта, че това е първия му роман. В сравнително малък обем от 280 страници, Скалзи успява да разкаже добра история със забавни извънземни на фона на вътрешното устройство на холивудската машина. Наистина, идеята на романа е гениална. Кой е най-добрия начин извънземни, които изглеждат като гигантски желирани кубчета да влезнат в контакт с човечеството? Да кацнат направо пред Белия дом? Естествено, че не. Хората ще откачат. Трябва да е нещо по-невинно и същевременно обхващащо максимално голяма част от човешкото население. Продукциите на Холивуд се гледат от почти всяко човешко същество на планетата, съответно е съвсем логично горките грозни извънземни, които между другото смърдят ужасно, да си потърсят агент от бранша. Тук влиза главният герой Том Стайн, който трябва някак си да измисли нещо, което ще представи извънземните като напълно добронамерени, каквито наистина са, пред цялото човечество без да стане за посмешище или да го вкарат в лудница. Звучи ви добре? Така си е. И добрата новина е, че книгата е достъпна напълно безплатно за четене онлайн от сайта на автора. А може и да си я купите в аудио вариант от audible.com. Естествено, че си я купите, какво да не сте комунисти. Това е американска шега, която на български не звучи толкова смешно колкото си мислех, че ще звучи...



Agent to the Stars -- An Online Novel By John Scalzi:
http://scalzi.com/agent/

Agent to the Stars:
http://www.audible.com/pd/ref=sr_1_1?asin=B004DR2CNE&qid=1331244119&sr=1-1


Ако този материал ви е харесал, можете да го препоръчате на повече хора като натиснете бутончетата под статията, „Like”-нете или споделите с приятели. Можете и да се абонирате за Facebook страницата на блога „Омагьосано време”. Така няма да изпуснете нито една нова публикация и ще откривате нови интересни неща свързани с книгите.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...