неделя, 24 март 2013 г.

"Престиж" от Кристофър Прийст (ревю)


Видео ревю на "Престиж" от Кристофър Прийст фентъзи роман научна фантастика
"Престиж" от Кристофър Прийст е книга, за която се развълнувах, когато разбрах, че е излязла на български, тъй като съм гледал отличната ѝ екранизация от Кристофър Нолан. Мисля, че в моя опит това е уникална ситуация - да чета книга, по която има филм, който съм гледал предварително. Поставих си за цел да не сравнявам двете както е честно спрямо авторите им, а и за да мога да оценя книгата сама по себе си, което се оказа донякъде трудна задача.

От една страна, прозата и епистоларния ѝ формат бяха добри и лесни за възприемане, което прави книгата бързо четиво. Тук е момента да спомена, че преводът на Петър Тушков е отличен - все едно книгата е писана на български. От друга страна, не усетих никаква връзка с героите и на моменти текстът седеше някак стерилен и суховат.

Историята в книгата разказва за двама от най-великите илюзионисти на 19 век и продължилата през целия ѝм живот вражда, довела до унищожителни последици за тях, семействата и наследниците ѝм. Имам усещането, че ако кажа повече ще издам някакви важни детайли и ще ви разваля удоволствието, но ще спомена, че в книгата присъства и любимия на всички sci-fi ентусиасти Никола Тесла. Също така, телепортация и ток с високо напрежение!

Всичко това звучи супер, но дори след прочита някои научни детайли остават неизяснени, което предполагам е с цел да се засили трилър ефекта, който между другото присъства много силно в края на книгата, но е доста предвидим и съответно, не е особено страшен.

"Престиж" определено не е лоша книга, но не е и кой знае колко добра. Сигурен съм, че ако не бях гледал филма щях да ѝ дам по-висока оценка, но тя е това, което е и не мога да се накарам да ми харесва повече. Препоръчвам да я прочетете и да прецените сами. Ако го направите, ми е интересно да чуя вашата гледна точка. :)
 

"Престиж" от Кристофър Прийст

Други ревюта на "Престиж":
В "Първи впечатления от последно прочетеното"
В "Книголандия"
В love big books and cannot lie


Ако този материал ви е харесал, можете да го препоръчате на повече хора като натиснете бутончетата под статията, „Like”-нете или споделите с приятели. Можете и да се абонирате за Facebook страницата на блога „Омагьосано време”, както и канала ми в YouTube. Така няма да изпуснете нито една нова публикация и ще откривате нови интересни неща свързани с книгите.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...