неделя, 27 май 2012 г.

Двойно ревю - "Безстрашни" и "Неуязвими" от Джак Камбел



Двете книги "Безстрашни" (Dreadnaught) и "Непобедими" (Invincible) се явяват продължение на поредица. Или ако щете ново начало. "Изгубения флот" (The Lost Fleet) е поредица от шест книги в жанра милитари научна фантастика с автор Джак Камбел (което всъщност му е псевдоним, а истинското му име е Джон Дж. Хемри). "Безстрашни" и "Неуязвими" са т.нар. spin-off със заглавие "Отвъд границата" (Beyond the Frontier). Не съм мислел, че е възможно продължението да е също толкова добро колкото оригинала. В двата нови романа, има от всичко, което прави оригиналните шест книги страхотни. Стратегия, бой из космоса, заговори, политика и според мен запазената марка на поредицата - остроумни диалози. Камбел е уникален писател и книгите му се четат на един дъх. Ако имате нужда от още космически кораби в литературните ви скитания, силно препоръчвам да започнете с оригиналната поредица The Lost Fleet.

Но нека се върнем на двете нови попълнения. 
"Безстрашни" разказва за завръщането у дома (частта от космоса контролирана от Алианса) на главния герой капитан Джон Гиъри, междувременно станал адмирал на флота. Той е спечелил възхищението на народа и ненавистта на политиците, които са убедени, че жив герой може да е много неудобен. Войната може и да е свършила, но Гиъри и новосъздадената Първа флота получават заповеди да се върнат обратно в действие, за да проучат извънземните обитаващи далечната страна на Синдикалната територия и да определят до колко представляват опасност за Алианса. И въпреки, че Синдикалните светове вече не са обединени, индивидуално те все още представляват голяма опасност. Гиъри знае, че високопоставени членове на военното командване и правителството поставят под въпрос неговата лоялност към Алианса и се опасяват, че може да устрои преврат. За това с основание се чуди дали флота не е пратен умишлено на самоубийствена мисия...
"Неуязвими" (Invincible) продължава историята от "Безстрашни". Първа флота под командването на адмирал Гиъри избягва всякакви заплахи в дълбокия космос извън обитаваната от човечеството територия. Въпреки, че са невъобразимо далече от дома, ветераните срещат неочаквани съюзници в лицето на възможно най-грозните извънземни и като цяло се опитват да се завърнат в Алианса преди човечеството да бъде застрашено от най-лошото. Без да издавам сюжета, толкова.
Но, стига преразказване. Нека ви кажа малко повече за това с какво се захващате. Според мен това е една от най-подходящите поредици за хора, които не знаят дали военната фантастика ще им се хареса. Но не бойте се закоравели sci-fi фенове, и за вас има много неща тук. Битките и стратегическите моменти са обяснени достъпно, но без да правят изживяването по-непълно. Героите не седят пластмасови, има истинска мисъл и реализъм на емоциите. Въпроса с пътуването в космоса е решен по следния начин, който според мен е елегантен и върши добра работа. Във всяка звездна система има поне по две локации, които действат на принципа на червейната дупка. Т.е. съкращават неимоверно пътуванията между звездите, без да има пътуване по-бързо от скоростта на светлината. Това решение дава възможност за интересни ситуации и динамика при битките и движението из космоса. Не на последно място са диалозите. Обещавам ви да седите и да се хилите до ушите докато четете.  Има невероятно остроумни и хитри реплики. Още един голям плюс са героите от женски пол. Обикновено когато автора е мъж все има нещо, което да не е реалистично що се отнася до нежния пол. Не знам дали някой му е помагал, но имаше моменти, в които си казвах "Да, това звучи точно като казано от жена". Казвам го в най-положителния и несексистки смисъл, разбира се.
И понеже явно на Камбел му се пише още ще има и второ продължение/ spin-off със заглавие "The Lost Stars", но от гледната точка на Синдиците - другия лагер от воюващото човечество. "Tarnished Knight" (ако някой ми го преведе ще го черпя бира) ще разказва събитията случващи се по същото време в "Безстрашни" и "Неуязвими", но от гледната точка на разпадащата се Синдикална империя и трябва да излезе през октомври тази година.
Лошата новина е, че всичкия този awesomeness го има само на английски език и не знам някое издателство да планува издаване на български. 
Между другото, кориците са коя от коя по cheesy и не отговарят на "действителността" според мен, но явно издателството иска да ги направи по-масови по този начин.


Ето и списък със всичките книги от поредицата:


The Lost Fleet
The Lost Fleet: Dauntless (2006)
The Lost Fleet: Fearless (2007)
The Lost Fleet: Courageous (2007)
The Lost Fleet: Valiant (2008)
The Lost Fleet: Relentless (2009)
The Lost Fleet: Victorious (2010)
Beyond the Frontier
Beyond the Frontier: Dreadnaught (2011)
Beyond the Frontier: Invincible (2012)
Beyond the Frontier: Guardian (2013)
The Lost Stars
The Lost Stars: Tarnished Knight (2012)
The Lost Stars: Perilous Shield (2013)


Ако този материал ви е харесал, можете да го препоръчате на повече хора като натиснете бутончетата под статията, „Like”-нете или споделите с приятели. Можете и да се абонирате за Facebook страницата на блога „Омагьосано време”. Така няма да изпуснете нито една нова публикация и ще откривате нови интересни неща свързани с книгите.

2 коментара:

Soul каза...

Звучи като интересна поредица. Има ли на българския пазар, въпреки че не са преведени?

Unknown каза...

Не, за съжаление само от чужбина. Най-лесно/евтино е да се купи като ebook. :)http://www.us.penguingroup.com/nf/Book/BookDisplay/0,,9781101158562,00.html

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...