сряда, 7 септември 2011 г.

Таблетът на Амазон - Amazon Kindle

Слуховете, че Amazon готвят да пуснат на пазара таблет се оказаха верни. MG Siegler от сайта TechCrunch е имал ранен достъп до устройството при положение, че не прави никакви снимки. В статията си, той описва впечатленията си, изцяло в проза.
Устройството ще носи „оригиналното” име “Amazon Kindle” и ще има 7-инчов цветен капацитивен тъчскрийн. Операционната система ще е Android. Екранът ще поддържа мултитъч с до два пръста (вместо до 10 като при iPad например). Това е първото Kindle устройство с цветен екран и подсветка. Предвижда се датата за пускане на пазара да е края на ноември. Първоначалният план е бил да се пуснат едновременно 7-инчова и 10-инчова версия на таблета, но засега Amazon смятат да заложат изцяло на по-малкия модел. Ако пожъне успех, ще пуснат и 10-инчовата версия през първата четвърт на 2012г. И колко все пак ще струва въпросния таблет? 250 долара (по днешен курс около 340лв). Това е половината цена на базовия модел iPad и същата цена като Nook Color на Barnes & Noble, с който явно ще се съревновава директно. И двете устройства имат 7-инчови цветни сензорни екрани. И двете имат операционна система Android.

Тук става интересно. Amazon са модифицирали доста визията и функционалността на Android. Интерфейсът е изцяло вдъхновен от брандовете Amazon и Kindle (о, шокът...). Главният екран е в стила на Cover Flow в iTunes, като показва цялото съдържание, което е на устройството, включително книги, приложения, филми и т.н. В долната част се намира dock-ът, на който моме да се подреждат иконки към приложения.
На устройството няма физически бутони. Контекстуалното меню с извиква с едно почукване на екрана, за да се върнете една стъпка назад, на началния екран и т.н. Най-важното обаче е колко тясно са интегрирани услугите на Amazon. Онлайн магазинът е винаги на един клик разстояние. Приложението за книги е Kindle приложение, което изглежда подобно на това, което намираме в момента при Android и iOS. Музикалният плеър е Amazon Cloud Player. Видео плеърът е Amazon Instant Video player. Магазинът за приложения е Amazon Android Appstore. 

Още някоклко неща за хардуера: Процесорът е на-вероятно едноядрен и се смята, че 10-инчовото устройство ще има двуядрен чип. Наличната памет за съхранение е само 6GB. Първоначално устройството ще е „Wi-Fi only”. Предполага се, че Amazon преговарят с мобилните оператори за бъдещи 3G версии на устройството. Гърба на устройството гумиран, бутона за включване е от долната страна ако държите таблета вертикално. Има micro-USB порт. Няма вградена камера. 

И защо хората ще си купят този таблет вместо Nook Color? Ами, освен силната интеграция на всички услуги от Amazon има още две основни причини. Първо, със сигурност ще се скъсат да го рекламират в Amazon.com. Второ, всички закупили устройството ще получат безплатен абонамент за Amazon Prime. Това е услугата, която в момента струва 79 долара на година и дава на потребителите благини като „unlimited two-day shipping”, и „no minimum purchases for free shipping” (който пазарува често от Амазон знае за какво става въпрос). Освен това притежателите на въпросния абонамент имат достъп до Amazon Instant Video. 

250 долара за таблет си е далавера, както казваме тук. Края на ноември е перфектно време за пускането на таблета, тъй като тогава хората вече си правят коледните списъци, а и ще се застъпи с Black Friday. Изглежда успеха на Amazon e гарантиран за пореден път.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...