петък, 27 юли 2012 г.

Как да стимулираме децата да четат през лятото

как да стимулираме накараме децата да четат книги
По принцип е трудно да накараш някой да направи нещо. В повечето случаи можеш да го манипулираш с подходящия тип комуникация, така че действията му максимално да се доближат до желания от теб резулатат. Децата обаче са малко по-особен случай. Често те не страдат от предразсъдъците, които възрастните имат. Това е хубаво, но ако не сте психолог, ги прави "малко" по-трудно предвидими. И все пак, ето няколко идеи, които може да помогнат на децата ви да развият интерес към четенето през лятото, а и по принцип. Тези насоки са за деца в малките класове, най-много до 10-годишна възраст. 
После вече е късно и най-вероятно сте се провалили като родител :D

1. Първо и най-важно, но най-често допускано като грешка. Не предлагайте на децата книги, които са ви били любими като малки. Това, че вие имате силни емоции асоциирани с определени книги от детството ви по накакъв начин не означава, че децата ви ще имат същите изживявания. Тъкмо обратното - почти е гарантирано, че нещо, което вие харесвате, децата ще са против него, особено ако навлизат в тинейджърските години. Вие не сте виновни, просто така стоят нещата.

2. Вие познавате децата си най-добре и само вие знаете какво може да ги накара да четат. Какво имам предвид? Само вие като родител знаете, че детето ви харесва Спайдърмен например, или коя му е любимата компютърна игра и т.н. Възползвайте се от това знание и изберете книги, които пасват с тези факти. Може да е дори подходящ по тематика комикс. Да, комиксите също са книги и са за четене.

3. Отидете заедно с детето в книжарница и го оставете само да избере книга. Тук играят множество психологически фактори, които няма да се правя, че разбирам напълно, но общо взето, детето се чувства отговорно за избора, който прави и опасността да отхвърли дадена книга понеже му е дадена от някой отпада.

4. Гледайте внимателно какво избира детето. Ако си хареса "Здрач", внимателно му обяснете, че вътре има много страшни чудовища и му е рано за такива книги. Не, всъщност излъжете го нещо друго. Чудовищата са забавни и забележката ви ще има обратен ефект. Но сериозно, все пак внимавайте какво избира детето, за да не е нещо с прекомерно сексуално съдържание. 

5. Понеже сте фен на този блог, се надявате детето ви да спре поглед върху нещо от Урсула Ле Гуин или Хайнлан. Ако не стане така, продължавате да се усмихвате насърчаващо и преглъщате болката от това предателство. ;)

6. Четете заедно с детето. Ако става дума за тинейджър, естествено това не е нужно и може да е дразнещо и за двете страни. Освен това, до достигане на тинейджърските му години сте изпълнили препоръките от този пост и детето ви е истиски гений и не можете да го спрете да чете. Но в по-ранните години, тези занимания са изключително ценни за развитието и отношението на детето към книгите и четенето.

7. Задължителните летни четива за учебната ваканция карат повечето родители да изпадат в тих ужас. Със сигурност може да накарате детето да ги прочете, защото знае, че ще в противен случай ще бъде наказано. Но вие сте добър родител и не искате това да става по този начин. Измислете някаква система с награждаване. Например, при прочетено задължително произведение, четете заедно любима и интересна за детето книга. Измислете нещо положително, което детето да очаква в края на задължителната книга. Добре е да е нещо, което да правите заедно, а не нещо материално. Отново, вие го познавате най-добре и вие трябва да решите какво да е това нещо.

Лятото е подходящо време за създаване на читателски навици у детето, тъй като то е по-свободно от задължения (детска градина/училище). Откривайки книги, които детето харесва, то ще е по-предразположено да чете и задължителните четива от училище без много убеждавания. Всичко изброено до тук със сигурност не е напълно изчерпателно, но е добро начало. Имайте предвид, че възпитаването на такива навици не става за ден-два. Не се ядосвайте и се отнасяйте търпеливо и разбиращо към детето.

Ако този материал ви е харесал, можете да го препоръчате на повече хора като натиснете бутончетата под статията, „Like”-нете или споделите с приятели. Можете и да се абонирате за Facebook страницата на блога „Омагьосано време”. Така няма да изпуснете нито една нова публикация и ще откривате нови интересни неща свързани с книгите.

1 коментара:

djasika каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...