вторник, 3 юли 2012 г.

Нови книги за юни-юли 2012

Ето няколко нови интересни нови книги във фантастичния жанр, излезли на английски език през последния месец, придружени от анотациите им. Може да стане като седмична рубрика. :)

Номер едно в тазседмичния списък е новелата A Hunger for the Infinite: A Galactic Center Story от Грегъри Бенфърд, която в момента може да свалите напълно безплатно (ако успеете да се преборите с регистрационния процес и тъпия софтуер на Audible). Новелата се появява за първи път в антологията Far Horizons на Робърт Силвърбърг. Сюжетът се развива във вселената на The Galactic Center Saga, описвайки галактическа война между механичния и биологичния живот. Пилоти са достигнали до Истинския Център, за да унищожат нещо, каквото и да е, което е важно за Машините, но Парис има нещо друго на ум. История за Богомолката и падението на човечеството, започващо от 3600 г.сл.н.е.

Номер две е The Empress of Mars - любопитен малък роман от Кейдж Бейкър със следния сюжет: 
Когато Британската Марсианска Компания основава колония на Марс, тя приветства всички заселници, които успява да намери. Аутсайдери и мечтатели емигрират на вълни, за да участват в трудния процес на тераформиране на студената планета - за да се окаже, че са изоставени от БМК, която разбира, че не може да направи печалба на Марс. Това е историята на Мери Грифит, целеустремена жена с три дъщери, която отваря единственото място на платото Тарсис, където можеш да си купиш бира. Историята разказва и за Манко Инка, чийто опити да тераформира Марс съживяват нова богиня; за Станфорд Кросли - професионален измамник; за Оторино Веспучи - космически каубой и романтичен герой; за кланът Мориган; за обитателите на Марсианския мотел и за машинациите на друга компания. Всички те допринасят за провала на БМК и основаването на нов свят. Но в центъра на всичко е Мери и проблемите ѝ, в нейния бар "Императрицата на Марс". 



Номер три е романът Existence от футуристът Дейвид Брин. Джералд Ливингстън е орбитален буклукчия. В продължение на стотици години, хората са оставяли разни неща в космоса и някой трябва да почисти. Но ето, че се появява нещо на по-голяма височина от очакваното. Нещо, което го няма на старите орбитални карти. Час след като го хваща и прибира, слухове изпълват земната инфомрежа за "извънземен артефакт". Артефактът буквално променя правилата на играта. Послание в бутилка, извънземна капсула, която иска да комуникира.  Светът реагира както хората винаги правят - със страх, надежда, егоизъм, любов и насилие. И неудържимо любопитство.




Among Others от Джо Уолтън е стряскаща, необичайна и въпреки това неустоима история за млада жена, опитваща се да забрави проблемното си детство. Отгледана от полу-луда майка, експериментираща с магии, Морвена Фелпс намира убежище в два свята. Като дете израстващо в Уелс, тя играе сред духовете, направили индустриалните руини свой дом. Но умът ѝ намира свобода в научно-фантастичните романи. Тогава, майка ѝ и се опитва да използва духовете за зли цели и Мори е принудена да се конфронтира с нея в магична битка, която я оставя осакатена, а сестра ѝ и загива. Бягайки при баща си, който едва познава, Мори е изпратена в пансион в Англия - място лишено от магия. Там, самотна и отхвърлена, тя предизвиква съдбата правейки магии, в опит да намери приятели. Но магията ѝ привлича вниманието на майка ѝ. Предстои разчистване на сметките, което не може да бъде отлагано повече. 



Последен е романът с лаконичното заглавие "14" от Питър Клайнс (автор на Ex-Heroes и Ex-Patriots (Ex-Heroes Book 2). Заключени с катинар врати. Странни светлини. Мутирали хлебарки. Има нещо странно в новия апартамент на Нейт. Естествено, той си има други проблеми. Мрази работата си. Няма пари. Няма приятелка. Няма планове за бъдещето. Въпреки, че новият му дом не е перфектен, става за живеене. Наемът е нисък, хазяите са дрюжелюбни и странностите на мястото не го безпокоят твърде много. Поне докато не среща Манди, съседката му от отсрещния апартамент и забелязва нещо странно и в нейния апартамент. И в този на Ксела. И в този на Тим. И на Вийк. Всяка стая в тази стара сграда има тайна или две. Тайни, чието начало е столетия назад. Някои от тях са на очевидни места. Други са зад заключени врати. Заедно тези тайни могат да са фатални за Нейт и приятелите му. Или да доведат до края на всичко...

Ако този материал ви е харесал, можете да го препоръчате на повече хора като натиснете бутончетата под статията, „Like”-нете или споделите с приятели. Можете и да се абонирате за Facebook страницата на блога „Омагьосано време”. Така няма да изпуснете нито една нова публикация и ще откривате нови интересни неща свързани с книгите.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...