вторник, 4 октомври 2011 г.

Amazon представиха новото поколение Kindle

Миналата седмица Amazon представиха новото поколение Kindle устройства начело с дългоочаквания таблет Kindle Fire. Защо е дългоочакван? Защото е от Amazon, които са господари на душите и библиотеките ни... Също така с основание се предполагаше, че именно Amazon могат да раздвижат малко пазара на таблети. От доста време нищо не може да бие по продажби Apple-ския iPad. Не, че хората нямат избор какво друго да си купят. Напротив, избор има в лицето на уважавани компании като Samsung, HTC и други. Но iPad беше първия добър (под добър разбирам лесен за употреба и с функциите, които средностатистическия човек ползва ежедневно, плюс дълъг живот на батерията) таблет, който се заби в колективното съзнание на потребителя. Много хора дори не знаят какво е таблет, но знаят, че искат iPad. 
Kindle от своя страна е не по-малко успешен като бранд и до сега остава единствения адекватен избор за електронен четец. Но много хора искат да правят повече неща освен да четат книги на такова мобилно устройство. Така, че е необходимо човек да знае кое му е по-важно. Ако ще се четат много книги навън при пряка слънчева светлина - изборът е Kindle, Kindle Touch или някое от другите e-ink устройства. Ако функционалността е по-важна и няма да се чете на открити пространства, то таблетът е по-удачно решение. Но вече освен iPad и останалите му конкуренти, има нов шериф в града в лицето на Kindle Fire. Въпросният таблет е със 7-инчов екран, операционна система базирана на Android, двуядрен процесор, 8GB вътрешна памет, Wi-Fi и най-важното - струва $199. Това ще е добре дошло за огромна част от потенциалните купувачи на iPad, които просто искат да сърфират в интернет, да си проверяват пощата, да гледат видео и да четат книги. За сравнение най-евтиния модел iPad е на цена от $499. Fire ще е много удачен избор заради интуитивната интегрираност на услугите на Amazon (облачните им услуги за видео и музика например), както и лесния интерфейс, но това, което ще го направи супер-продаваем е цената. 
Другите две нови устройства са Kindle и Kindle Touch. Те са продължение на линията електронни четци с някои подобрения. Kindle Touch например е touchscreen e-ink дисплей и е наличен в две версии, с Wi-Fi ($99) или 3G ($149), като Wi-Fi модела показва реклами върху началния си екран. Kindle пък е с нечувствителен на допир е-ink дисплей, само с Wi-Fi без 3G и показва реклами, но пък е на цена от $79. И двете устройства са се освободили от клавиатурата на предното поколение Kindlе, което ги прави по-компактни и леки.
Като цяло, Kindle Fire е много добър ход от страна на Amazon, с който ще заграбят голяма част от пазара, която ще стане канал за продаваното от тях съдържание. (бавно ръкопляскане)

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...