неделя, 24 ноември 2013 г.

"Островитяни" от Кристофър Прийст (ревю)

Ревю на фантастичния роман от Кристофър Прийст Островитяни.
"Островитяни" от Кристофър Прийст е една от онези книги, които със сигурност няма да се харесат на някои хора. Не защото е трудна за разбиране или е лоша по някакъв начин, а защото, поне според мен, не се вписва в стандартната идея за фантастичен роман. Аз вече си имах едно на ум след "Престиж" и очаквах нещо нестандартно, изненадващо и необикновено. Не останах разочарован.

Действието се развива в свят подобен на нашия и същевременно изцяло различен. Архипелагът на сънищата се състои от хиляди острови, но всъщност точната бройка не е известна, тъй като пълното им преброяване и картографиране е невъзможно. Защо? О, ами, само факта, че атмосферата на планетата е изпълнена с темпорални аномалии, които изкривяват пространството и правят каквито и да е измервания невалидни. Като изключим това и обсесията на жителите й със стотиците видове вятър, духащи из архипелага, всеки имащ определни свойства и име, напълно нормална планета. А дали?


Прийст е избрал необичаен начин за повествование. В началото имах чувството, че чета учебник по география. Описания и остория на известни острови от архипелага, всеки остров - отделна глава. Тъкмо бях минал първите 50-тина страници, в които нищо не се случва, чудейки се какво точно чета и малко по малко сред на пръв поглед суховатите описания на острови се появяват истории със сюжет и интересни герои. На пръв поглед, напълно несвързани помежду си, подобно на островите в архипелага, но с преплетени по сложен начин съдби, виждаме как различни хора се справят с общочовешки проблеми като страха от самотата, отношенията в семейството, конфликта между работата и личния живот, стойността  и смисъла на изкуството и други. 

Всяка част от романа е сама за себе си, тъй като обикновено действието се развива на различно място и засяга други хора, в резултат на което тъкмо ще ви стане интересна историята на даден герой и хац! - главата свършва. Толкоз. Почва нова история, в която ще откривате препратки към предишните, които променят или добавят към контекста и променят начина, по който сте ги възприели при четене. Изключително странно, но и интересно изживяване. 

Подзаглавието на романа е "Всички хора са острови", което след прочита на текста добива нов смисъл. Независимо колко сме близо един до друг, всеки от нас е сам насред океана. Кратките срещи помежду ни, които дават смисъл на живота и ни оформят като личности са мимолетни и нетрайни. В края на краищата, всеки от нас си остава един самотен остров.

Да, "Островитяни" не е научна фантастика със космически кораби, извънземни, и други научни благини, но е качествена фикция, която завладява ума и дълго веме след прочита й ще предизвиква у вас въпроси, асоциации и дори носталгия. В този смисъл, "Островитяни" от Кристофър Прийст е една от най-литературните фантастики, които съм чел напоследък и е изживяване, което не трябва да пропускате.


Ако този материал ви е харесал, можете да го препоръчате на повече хора като натиснете бутончетата под статията, „Like”-нете или споделите с приятели. Можете и да се абонирате за Facebook страницата на блога „Омагьосано време”, както и канала ми в YouTube. Така няма да изпуснете нито една нова публикация и ще откривате нови интересни неща свързани с книгите.

2 коментара:

Unknown каза...

Привет всем, я Иисус Маккинни из Техаса, и я просто хочу сказать очень громкое спасибо финансовым кредитным службам от Бенджамина Ли за их искренность, открытость, прозрачность, правдивость, любовь и поддержку во время и после получения от них ссуд. Я через многое прошел, и время не позволяет мне рассказать обо всем, через что я прошел онлайн в гостях или получить ссуду, чтобы получить дом здесь, в США, но Бог ответил на мои молитвы через поддержку и любовь со стороны Бенджамина Ли, который обнял меня и понял меня, несмотря на мои первоначальные сомнения и несерьезность, и с его добрым сердцем и любовью, я теперь являюсь владельцем дома через его 2 процентных ссудных фонда, и я клянусь распространить эту новость, а также рассказать миру, что все еще есть настоящие и Есть несколько хороших онлайн-кредитных компаний, которые могут помочь, а также оживить сухую кость. не упустите возможность послушать и прочитать это свидетельство, потому что это настоящий жизненный опыт, и любой, кто нуждается в таком изменении, не должен колебаться или сомневаться в этом потому что я доказал и клянусь богом на небесах, что эта история реальна, а также история моего опыта с ними. свяжитесь с ними сегодня. Текст в WhatsApp: (+1 989-394-3740) электронная почта: 247officedept@gmail.com

Анонимен каза...

mmorpg oyunlar
ınstagram takipci satın al
Tiktok Jeton Hilesi
Tiktok Jeton Hilesi
Sac ekim antalya
takipci satin al
İnstagram Takipçi Satın Al
metin2 pvp serverlar
instagram takipçi satın al

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...