вторник, 15 ноември 2011 г.

Това не е краят на книгите - Умберто Еко и Жан-Клод КариерРевю на книгата Това не е краят на книгите от Умберто Еко и Жан-Клод Кариер
Днес книгата, която избрах е  „Това не е краят на книгите”. Доста интригуващо заглавие. Автори са Умберто Еко и Жан-Клод Кариер. За втория си признавам, че не бях чувал или ако съм чувал в момента не се сещам. Важното е, че ги интервюира един журналист на име Жан-Филип дьо Тонак на различни теми, свързани с културата, четенето, книгите, информацията и информационните технологии. И тези трима господа като едни себеуважаващи се старци разбойници заформят доста интересни и същевременно образователни дискусии. Всичките им разсъждения са съвсем културни, не се заяждат един с друг дори, когато не са на едно мнение, което прави много добро впечатление. От друга страна българското издание носи една допълнителна тежест, която я няма в чуждестранните. Добавен е гигантски справочен апарат – бележки под линия за кажи-речи всяко нещо, което участващите в интервюто говорят, пълните им библиографии и азбучен индекс. Освен това във външните бели полета на левите страници са поместени изображения съответстващи на еволюционните етапи на книгата. Читателят, напредвайки с прочетените страници, напредва и във времето с различните еволюционни стъпала от Черните камъни от Ика до Електронната книга. И ако човек задържи книгата с предната корица надолу и прелисти страниците с палец се получава нещо като flipbook ефект. Подобно на човечетата, които си рисувахме като ученици по тетрадките.
Предната корица придава сериозен вид на изданието и има едно намигване към Тери Пратчет и Света на диска. Към задната корица имам малка забележка. Според мен тази ръчичка тук е излишна и не подхожда на стила на изданието. Все пак това не е учебник за пети клас.
Извод: Добре оформено издание с интересно и образователно съдържание направено така, че да става отправна точка на нови идеи и връзки. Подходящо за всеки човек имащ интереси в някоя от социалните или хуманитарни науки. 


Ако този материал ви е харесал, можете да го препоръчате на повече хора като натиснете бутончетата под статията, „Like”-нете или споделите с приятели. Можете и да се абонирате за Facebook страницата на блога „Омагьосано време”. Така няма да изпуснете нито една нова публикация и ще откривате нови интересни неща свързани с книгите.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...