сряда, 2 май 2012 г.

“Синът на сянката” от Джон Спрънк (The Shadow Saga) (фентъзи роман)

     Представям ви фентъзи романа “Shadow's Son” от Джон Спрънк. Той е първият от трилогията The Shadow Saga. “Синът на сянката” е дебютния роман на писателя, в който се разказва за наемния убиец Кейм. За него убиването е професия като всяка друга. Нищо повече от месаря в местния магазин или търговеца на пазара. Но пък парите са добри, а и жертвите по един или друг начин са заслужавали наказание. Борейки се вътрешно с болезненото си минало, Кейм все пак успява да живее прилично и е почти готов да се оттегли и изостави занаята.
Но не предполага, че последната мокра поръчка ще го забърка в безброй неприятности сред които заговор за превземането на кралския трон, ликвидиране на църквата и други конспирации. Всичко това му се стоварва на главата заради решението да спаси едно непознато момиче от сигурна смърт. Симпатяга нали, как да не го хареса човек. Както виждате имаме доста литературни клишета - убиеца с добро сърце, девойка в нужда от спасение, държавни заговори и много екшън. Но въпреки това има и някои оригинални щрихи. Героят на романа е съпътстван от невидима за другите жена-призрак, която го придружава от години и му помага с информация и съвети, освен ако не ѝ е щукнало да зачезне на някъде - както сещате се, всяка жена-призрак би следвало да прави. Но всичко си има причина. Оказва се, че призрачната му дружка не е избрала случайно да защитава точно него. С нейна помощ, Кейм открива в себе си способности, които накратко казано, не са от този свят.
     Джон Спрънк пише доста добре и интересно. Екшън сцените са като цяло добре описани без да е досадно, а историята въпреки клишетата, е представена по приятен начин предизвикващ интереса. Тази трилогия може и да не е във върховите позиции на личната ви класация за фентъзи, което трябва да прочетете скоро, но въпреки това остава леко, забавно и интересно четиво. Аз със сигурност ще прочета останалите два романа. Може би... със сигурност не веднага... някой ден...

Ако този материал ви е харесал, можете да го препоръчате на повече хора като натиснете бутончетата под статията, „Like”-нете или споделите с приятели. Можете и да се абонирате за Facebook страницата на блога „Омагьосано време”. Така няма да изпуснете нито една нова публикация и ще откривате нови интересни неща свързани с книгите.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...