сряда, 25 април 2012 г.

"Защитения" от Питър В. Брет (Цикъла на демоните) (фентъзи роман)


     Напоследък давах повече приоритет на заглавията в жанра на научната фантастика, но попаднах на една книга, която разчупи тази жанрова монотонност. “Защитения” от Питър В. Брет е фентъзи-трилър, и е първата книга от пенталогията “Цикъла на демоните”. (Това звучи отвратително на български...)
В света на книгата, нощта е времето, когато от земята се надигат всякакви ужасни демони. Човечеството е притиснато в разпръснати малки селца и градове. Единствената спасение от демоните е магическата защита, която е изрисувана по стените на домовете на хората. Но това е крехка защита - ако завали дъжд например или дори един символ е изрисуван неправилно, магическата защитна мрежа е безполезна и няма какво да спре демоните да ви откъснат главата. При положение, че конят е най-бързото средство за придвижване, а разстоянията между населените места обикновено отнемат повече от един ден, може да предположите, че никой не желае да пътува. Никой освен вестоносците, които срещу солидно заплащане и с помощта на преносими магически кръгове, носят писма и новини от град на град. 

   Романът предлага три гледни точки. Арлен ни е представен сред разрушенията от демонска атака отнела 27 живота. Той осъзнава, че хората са винаги в отбранителна позиция, криейки се зад магически защити и, че ако човечеството иска да се освободи от напастта трябва да спре да живее в страх. По време на атака, която застрашава семейството му той надделява ужаса си и се опитва да се бие с демоните, макар с минимален успех. Отвратен от страхливостта на баща си след като майка му е нападната, той бяга от дома си и започва нов живот като вестоносец. Другите двама главни герои са момиче, което усвоява знахарския занаят и се превръща в най-добрия лечител, който човечеството е виждало от години и момче, което открива, че жонгльорските умения и музиката са изключително силно оръжие срещу демоните. Това последното звучи леко тъпо, но повярвайте ми, в контекста на самата история е съвсем обосновано. Първоначално сюжетните линии на тримата герои са напълно отделни, но към края на книгата пътищата им се събират по класическия фентъзи начин.
     Книгата има изключително добра атмосфера. Мрачната съдба, която множество хора изживяват и безнадежността, която ги е обзела. Съответно се повдигат темите за борбата, надеждата, смелостта и разни други екзистенциални въпроси. Героите са интересни и ти се иска да открият това, което търсят в борбата си срещу демоничните сили на мрака. Всичко това е гарнирано със солидна порция кървища и други хвърчащи телесни части, но не чак толкова, че да е прекалено страшно. 
  Много съм доволен, че ИК “Колибри” са решили да издадат поредицата, защото ако съдим по първата книга, ще е доста добра. Първата книга можете да си купите и в момента от издателството. А ако сте на “ти” с английския силно препоръчвам да си купите аудио версията на GraphicAudio. Изключително добра продукция с много добавена стойност и отлична атмосфера. Най-добрите 26 долара, които ще похарчите за месеца. 

Ако този материал ви е харесал, можете да го препоръчате на повече хора като натиснете бутончетата под статията, „Like”-нете или споделите с приятели. Можете и да се абонирате за Facebook страницата на блога „Омагьосано време”. Така няма да изпуснете нито една нова публикация и ще откривате нови интересни неща свързани с книгите.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...