понеделник, 5 ноември 2012 г.

Нови книги в жанра научна фантастика за месец ноември 2012г.


Феновете на научната фантастика ще открият единадесет нови заглавия този месец, включително нова книга от сагата за Воркосиган от Лоис Макмастър Бюджолд, сътрудничество между клавиатурите на Джак Макдевит и Майк Ресник и изпълнени със звезди космически антологии от издателствата “Baen” и “Solaris”. Дано видим възможно най-много от тях и на български.

Всички анотации са преведени от предоставените такива от издателствата.

СЕДМИЦА ПЪРВА

The Bar Code Prophecy (Bar Code #3), от Suzanne Weyn (1 ноември, Scholastic Press)

Годината е 2025 и мистериозната, всепроникваща и привидно всемогъща международна корпорация Global 1, държи властта чрез подставения от тях президент Лоудън Уотърс. Тази зловеща ситуация е представена през очите на 16-годишната Грейс Мъроу. Когато Грейс открива, че е осиновена, биологичният ѝ баща, който оглавява проекта на Global 1 за инжектиращи се наноботи, я предупреждава да не си татуира баркод при навършването на 17-тата ѝ година. Зашеметена от разкритията си, тя открива, че осиновителите ѝ са изчезнали. Решена да ги открие, тя се свързва с анти-баркод настроената група Decode. Грейс ще трябва да мине под прикритие и да се крие дълбоко под земята, опитвайки се да открие информация, която ще позволи на Decode да разбере какъв е планът на Global 1.


A Cosmic Christmas, съставена от Hank Davis (6 ноември, Baen)

“Космическа Коледа”представя дванадесет коледни истории с много необичайни обстоятелства, вариращи от вампири до роботи, от хълмовете на Апалачия до орбитална станция, всяка отбелязваща празника по нейн особен начин. Лари Коррея изпраща коравия детектив и магьосник Джейк Съливан, за да реши специален случай. Катрин Асаро разказва за романтичен уикенд, който се превръща в мистерия на фона на футуристична високотехнологична къща. Мерседес Лаки разказва призрачна история с не-много-приятелско посещение от отвъдното, а Джордж О. Смит е представен с епизод от класическата му поредица Venus Equilateral

Apollo’s Outcasts, от Allen Steele (6 ноември, Pyr)

Джейми Барлоу е сакат от малък, тъй като е роден на Луната. Той прекарва живота си в инвалидна количка. Баща му го изпраща заедно с пет други деца обратно на Луната, за да избегнат политически преврат извършен в САЩ. Изглежда, че едно от другите деца крие някаква тайна. Дестинацията ѝм е миньорската колония Аполо. Джейми ще трябва да свикне с изцяло нов начин на живот - такъв който включва ходене. Той е решен да стане член на Лунния спасителен екип, известен и като Рейнджърите. Скоро Джейми ще се окаже в центъра на политическа и военна схватка простираща се от Земята до Луната.                 

Сделката на капитан Ворпатрил (Vorkosigan Saga #15), от Лоис Макмастър Бюджолд (6 ноември, Baen)

Капитан Иван Ворпатрил е доволен от сравнително еднообразния си ергенски живот като запасен офицер на Бараярски адмирал. Иван, братовчед на имперския пратеник Майлс Воркосиган не е много надолу в наследствения списък за императорското място. Когато негов приятел от Бараярското разузнаване го моли да защити атрактивна млада жена, кавалерът в Иван надделява. Теж Аркуа и нейната полу-сестра и слуга Риш, са бежанци от насилствена смяна на правителството на планетата Джаксънс Хол. Изглежда, че Теж може да пази скрита тайна, за която дори тя не подозира. Тайна, която може да разруши много влиятелно Бараярско семейство и да даде огромно предимство на бандитите, които се опитват да завземат родния свят на Теж.

Swords of Waar, от Nathan Long (6 ноември, Night Shade)

Джейн Карвър, вироглава, червенокоса рокерка от Корал Гейбълс, Флорида е намерила нов живот и любов на Уаар, дива планета със пълна със страховити същества и свирепи войни. Висшите духовници на планетата обаче я изпращат обратно на Земята против волята ѝ. Никой не може да удържи за дълго Джейн далеч от мъжа й, който по случайност е извънземен благородник с розова кожа. Въпреки всичко тя успява да се върне на Уаар, за да разбере, че е обвинена в отвличане на императорската дъщеря. Съюзявайки се с банда пирати, Джейн се опитва да изчисти името си и да спаси принцесата, което между другото включва да разкрие тайния произход на Боговете на Уаар и конфликт със самия Бог на войната. Добре, че Джейн е винаги навита за малко сбиване.


The Cassandra Project, от Jack McDevitt и Mike Resnick (6 ноември, Ace)

Джери Кулпепър не би могъл да се нарече идеалист. Занимавайки се с PR, дори за политици си е просто бизнес. Това е така докато не е нает от отговорника на НАСА по връзки с обществеността и открива клиент, в който може да вярва. Горд от историята на агенцията, той се вълнува да е част от нейното бъдеще. Липсата на интерес от обществото и намаления бюджет обаче променят това бъдеще. Половин век след първото кацане на Луната, Джери се чувства като единствения човек със звезди и неизследвани планети в очите си. Но тогава 50-годишна тайна за мисията Аполо 11 е разкрита и той се озовава въвлечен в най-голямата мистерия на 21 век. Тя ще тества способността и желанието му да извърти истината за една конспирация с пропорции променящи реалността. 

The Creative Fire (Ruby’s Song #1), от Brenda Cooper (6 ноември, Pyr)

Руби Мартин очаква да прекара дните си поправяйки роботи и избягвайки опасните миротворни сили, които обикалят коридорите на колонизаторския кораб “Креативният огън”. Най-добрата й приятелка е изнасилена и убита, а корабът бавно се разпада. Всичко се променя, когато корабна авария разкрива тайни, каквито тя и нейните приятели само са си представяли. Сега тя трябва да се бори и за свободата си. Оръжията ѝ са прекрасен глас, бърз ум, голяма упоритост и жажда за свобода. Ситуацията е усложнена от един ненадежден Изкуствен Интелект и енигматичен мъж, който тя среща и целува само веднъж, като един от двамата може да държи ключа към успеха ѝ. Ако Руби не успее да се преобрази от негодуващ тинейджър в революционен лидер, тя и приятелите ѝ ще изгубят правото на глас за бъдещето ѝм и нищо няма да се промени никога. 

Silhouette: A Peacer Novel, от Dave Swavely (13 ноември, Thomas Dunne Books)

Преживелият земетресение град Сан Франциско е управляван от корпорация наречена Bay Area Security Service. Основателят ѝ Шол Рабин е виждан от много като спасител на града, но за други той е страшен и омразен фашистки тиранин. Заради антигравитационната технология използвана от компанията му, тази противоречива фигура ще се превърне в най-властния човек на света. За неговото протеже Майкъл Арес, старецът е мистериозна личност, на която той се възхищава и уважава. Когато дъщерята на Майкъл и най-добрия му приятел са брутално убити, той следва следа от доказателства, която води опасно близо до Рабин. Това бъдеще е пълно с аероколи, интернет-очила и невронни кибер-аксесоари, които са фона на тази история за добро и зло, отмъщение и любов, позор и съдба. 


СЕДМИЦА ВТОРА И ТРЕТА

Няма нови заглавия.



СЕДМИЦА ЧЕТВЪРТА

Edge of Infinity, edited от Jonathan Strahan (27 ноември, Solaris)

“Една голяма стъпка за човечеството”. Това са безсмъртните думи на Нийл Армстронг, когато той става първият човек стъпил на друг свят. Изведнъж хоризонта се разширява. Човешката раса вече не е прикована към Земята. Съдбата ни вече е да протегнем ръка към вечността. Тринадесетте истории в тази антология обхващат целия спектър на човечността и надпреварата за колонизация на най-близките съседи на Земята. Включени са истории от Хану Раджаниеми, Алистър Рейнолдс, Джеймс С.А. Кори, Джон Барнс, Стивън Бакстър, Кристин Катрин Руш, Елизабет Беър, Пат Кадиган, Гуинет Джоунс, Пол Макаули, Сандра Макдоналд, Стивън Д.Кови, Ан Овомойела и Брус Стърлинг.

The Fractal Prince (The Quantum Thief Trilogy #2), от Hannu Rajaniemi (27 ноември, Tor)

Физик получава мистериозна научна разработка. Идеите в нея са много далеч от всичко познато днес и са доста ужасяващи. В град на “бързи”, сенчести играчи и джинове, две сестри замислят революция. А на ръба на реалността един крадец с помощта на саркастичния му кораб се опитва да разбие кутия на Шродингер. В кутия е свободата му. Или не. Жан де Фламбер се е  завърнал и времето му изтича.

The Sum of Her Parts (Tipping Point #3), от Alan Dean Foster (27 ноември, Del Rey)

Д-р Ингрид Сийсторм е някогашен уваважаван американски лекар. Уиспър е бил уличен крадец. Сега, в свят на ръба на катастрофата те са съюзници, събрани от съдбата, за да разкрият една невъзможна мистерия, докато ги дебне неумолим убиец. Те са вързани заедно от една нишка: нишка за съхранение на данни направена от материал, който не може да съществува и все пак го има. Опитите ѝм да разкрият тайната му ги отвежда в смъртоносна пустиня в Намибия, Южна Африка. Отвъд нейните опасности ги чака тежко охраняван научен комплекс, които обещава отговори. Пътя до там няма да е лесен, особено с Напун Мол по следите им. Вече два пъти са се изплъзнали на убиеца, а за него да ги довърши вече не е просто работа, а е лично.

Ако този материал ви е харесал, можете да го препоръчате на повече хора като натиснете бутончетата под статията, „Like”-нете или споделите с приятели. Можете и да се абонирате за Facebook страницата на блога „Омагьосано време”. Така няма да изпуснете нито една нова публикация и ще откривате нови интересни неща свързани с книгите.

1 коментара:

wahidahvalachovic каза...

MCD Archives - Dr.MCD
The official MCD player list is now updated. 여수 출장마사지 MCDs, which 군산 출장샵 you can 동해 출장샵 play for 대전광역 출장마사지 free, include classic The only player with 정읍 출장샵 a MCD player list is the

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...