неделя, 2 декември 2012 г.

Всичко за аудио книгите (Как да намерим аудио книги онлайн)

слушалки за музика и аудио книги
Какво е аудио книга?
Под аудио книга се разбира вид електронна книга, която представлява звукозапис на вече отпечатано произведение. Аудио книгите предшестват дигиталната революция във вид на радио-пиеси, винилови плочи и аудио касети. Днес те са налични на CD и най-често MP3 файлове за директно сваляне. Най-често аудио книгата е четена от един професионален актьор, който чрез уменията си успява да пресъздаде различните герои в произведението. В някои случаи, например ако книгата е съставена от няколко произведения, се използват двама или повече "разказвачи" за отделните части на книгата.


Защо да чета аудио книги?
Нуждата от аудио книгата възниква поради забързаното ежедневие на работещия човек. Тя е истинско спасение за пътуващите към офиса и обратно. Независимо дали сте в колата или използвате градски транспорт, аудио книгата ви дава възможността да се потопите в любимото четиво без да се откъсвате от обкражаващия ви свят. Много хора пътуват поне по 30 минути до работното си място. Плюс връщането, това прави 60 минути на ден, които бихте могли да посветите на четенето, за което все не ви остава време след работа. Средната дължина на една аудио книга е 20 часа, което значи, че за няма и един месец ще прочетете онази книга, която досега ви е стояла на нощното шкафче без да я пипнете. 

От къде да сваля безплатно аудио книги онлайн?
Нека почнем с най-хубавата част. Аудио книги на английски език можете да четете напълно безплатно и легално  от различни сайтове. Аз ви препоръчвам Podiobooks.com, където ще откриете богата селекция от аудио книги на независими и съвременни автори. 
Аудио книги на български на практика няма с малки изключения. Популярни сайтове за български аудио книги са Avtori.com и yourE-books.biz. В тях наличните жанрове са ограничени до народни приказки и българска класика, което не е лошо, но не може да се нарече голяма селекция. 

От къде да си купя аудио книги на английски?
Безплатното е хубаво, но все пак изборът е ограничен. Ако търсите голямо разнообразие от съвременни и класически чуждестранни автори и произведения, ще трябва да отделите няколко долара. Няма страшно - на цена по-ниска от месечния ви абонамент за интернет, можете да станете абонат на Audible.com - водещият в цял свят търговец на аудио книги. Бизнес, класика, художествена литература, история, мистерии, трилъри, научна фантастика и фентъзи - няма жанр или автор, който да не откриете в този сайт. Ако една аудио книга съществува на пазара, тя със сигурност е налична в Audible.com.
Ако искате да чуетe/прочетете и нещо по-интересно и необичайно, силно препоръчвам да разгледате предложенията от GraphicAudio.net. Приключенски, комикси, епично фентъзи, хорър фентъзи, ърбън фентъзи, научна фантастика и уестърни ви чакат в брилянтно изработени продукции. Всяка книга е записана от екип професионални актьори и обработена с множество специални ефекти и оригинален саундтрак. В международната секция от сайта йм можете лесно да поръчате избраната аудио книга. Имате възможността да изберете между CD и MP3. Вторият вариант е по-бърз и евтин - книгите "пристигат" веднага след плащане. 


Как да чета аудио книги?

слушалки плеър аудио книги
Всеки MP3 плеър е подходящ и готов да просвирва аудио книги. Ако имате смартфон или телефон с MP3 плеър може да ползвате и него. Средният размер на аудио книгата е около 500MB в зависимост от качеството и дължината на записа. 

Защо аз чета аудио книги?

Ако разгледате този блог ще забележите, че обичам да чета. Четенето обаче отнема време и понякога се налага да го оставяме на по-заден план. Аудио книгите ми позволяват да не занемарявам едно от любимите си занимания, което означава, че имам и повече време да публикувам тук в блога и да ви представям книги, които са ми харесали. Надявам се този текст да ви ентусиазира и да преоткриете за себе си радостта от четенето.

Ако този материал ви е харесал, можете да го препоръчате на повече хора като натиснете бутончетата под статията, „Like”-нете или споделите с приятели. Можете и да се абонирате за Facebook страницата на блога „Омагьосано време”. Така няма да изпуснете нито една нова публикация и ще откривате нови интересни неща свързани с книгите.


8 коментара:

Hristovica каза...

От няколко години съм много запалена по аудио книгите.Случайно попаднах на такава търсейки нещо за слушане,защото вече ми бяха омръзнали до смърт повтарящите се песни и теми по радиото.Страхотно е да "четеш" докато се занимаваш с други неща. Особено за хората занимаващи се с ръчно творчество както мен.Вероятно тези книги ще набират все повече почитатели и у нас, ако има повече книги от български автори и на български.

Unknown каза...

Абсолютно! Много ще е яко ако се развие като пазарна ниша и у нас с нови актуални заглавия. Преди 1-2 години ако не се лъжа, издателство Ентусиаст пуснаха една от книгите си с бонус аудио версия на CD, но имало почти нулев отклик от читателите за съжаление...

МоКушle каза...

Чесно казано аз гледам доста против на аудио книгите... незнам защо. Не съм използвал такива, но ми се струва всичко найстина много претупано така да кажа. ПО - скоро съм съгласен да се ползват от някой блогър ( :) ) или занимаващ се с нещо човек, сценарист или в забързаното ни ежедневие да си позволим някоя друга и т.н. Но за обикновенния читател това да е всекидневие... друго е изживяването с книгата в ръка и докато се чете. Книгата е една и съща, но самото изживяване на тази книга.( така да кажа ) Всеки си фантазира света докато го чете, нещата в него и разните ситуаций,но когато не чете е друго. Но това е моето си мнение, просто го показвам.

Не съм ти гледал всички ревют-а, много са интересни и си много забавен ! Но чесно иска ми се да видя едно ревю в което показваш книгата :) ! Някоя готина корица и да си запленен от нея и естествено да е някво мега яко ...ново фентъзи. Успехи :)

Unknown каза...

Първо, благодаря за дългите и готини коментари. :) МоКушle, разбирам какво искаш да кажеш. Проблема е, че при аудио книгата разказвача си има собствено темпо, което не винаги съвпада с твоето. Факт е, че аудио четенето е съвсем друг тип четене и си има свойте предимства и недостатъци. При мен работата е 8+ часа на компютър и в края на деня просто ми е опротивяло да се взирам в нещо. Аудио книгите ме спасяват в това отношение. :) Ето един много любопитен научен текст по въпроса за ползите и вредите: http://liternet.bg/publish3/mtzvetkova/audiokniga.htm

Unknown каза...

Така така за пръв път разбирам че има такова нещо наречено аудио книга,веднага ми грабна вниманието,и ми хареса но не за мен, аз също си мисля ,че не би ми допаднало лично на мен. Но баща ми от 10години не може да чете понеже изгуби 80% от зрението си,странно как не се споменава никъде че тези книги са и за инвалиди,но да мина на татък според мен тези книги в България трябва да имат точно тази насоченост към инвалидите но разбира се кой ли мисли за тях и така на български език за съжаление няма много от тях.

пс: извинявам се че пиша месеци след появата на страницата,просто сега открих блога.

Unknown каза...

Здрасти,

Наистина, нещо, което съм забравил да напиша е, че първоначално аудио книгите са масово ползвани от незрящите. Не съм се възползвал, но знам, че в Народната библиотека в София има отделна читалня за аудио книги и всякакви аудио записи. Поинтересувай се, може да му е интересно на баща ти. :) Дори да не си от София си струва да провериш в местната библиотека дали нямат нещо подобно. :)

Unknown каза...

Ето и една безплатна аудио книга от мен с поезията на Мевляна Руми

http://youtu.be/m69Aw96JtVY?list=PLVbhYaHCTuxFxwIpPqwrZQ7VMhMLLD3x9

Снощи лежах върху покрива
и мислех за теб.
Видях специална звезда и
призовах я да ти предаде послание.

Анонимен каза...

А ето и то мен една безплатна програма за андроид телефони, което можете да качите от GooglePlay. С нея ще можете да слушате огромно количество аудио книги. Гледайте да сте в WiFi покритие, когато го правите :))

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.vppal.freeaudiolibrary&hl=en

Приятно слушане !!!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...