неделя, 24 март 2013 г.

The Daylight War от Питър В. Брет (#3 от "Демонския цикъл")(фентъзи роман)


The Daylight War от Питър В. Брет (#3 от "Демонския цикъл")(фентъзи роман)
The Daylight War от Питър В. Брет е третата книга от пенталогията "Демонския цикъл". Тъй като още я няма на български предлагам работно заглавие "Дневната война".

Според пророчеството, човечеството ще бъде спасено от Месията. Човек, който ще обедини хората чрез Дневната война преди да победи демоните в Първата война. Демоните, които се надигат от Ядрото всяка нощ ще бъдат победени и в света ще се възцари мир. Но има един проблем - двама мъже са определени като Месия от хората, които са спасили. От север - Арлен - Защитения и от юг - Джардир, властващ над Красия и армията му от обучени фанатични войни. За да оцелее човечеството Първата война, може да има само един Месия.


Раздвоен съм относно качествата на този роман. Времевата линия развиваща се в настоящето едва помръдва, което е леко дразнещо като се има предвид, че е почти спряла още от първата книга. Същевременно, Брет прави обширна ретроспекция за живота на Иневра - първата жена на Джардир. Връщането назад не заема чак толкова голяма част от книгата, колкото например живота на Джардир в "Пустинното копие", но Иневра не е първостепенен герой, така че това е ОК. Вместо обаче настоящата времева линия да прогресира, ставаме свидетели на няколко интересни битки с демони и диалози на героите за това какво може да стане и какво вече се е случило. В това отношение заглавието е подвеждащо - Дневната война не се случва в този роман.

От положителната страна на нещата, поне научаваме още малко за обществото на демоните, но не и за устройството на Ядрото. Краят на романа ми се стори малко претупан и дойде от никъде - финален сблъсък лице в лице между Джардир и Арлен. Такъв завършек стои малко неестествено и по-скоро е там, защото Брет се е усетил, че му свършва мястото, а трябва най-после да приключва книгата. Също така, Брет изглежда е спрял употребата на изнасилването като драматичен похват. Вместо това, героите от женски пол се научават да използват телата си за постигане на целите си, което най-малкото предизвиква смесени чувства у читателя.

Като цяло, "Дневната война" не е лош фентъзи роман, но темпото е странно и като изключим интересните моменти в развитието на героите, няколко прилични екшън сцени плюс любопитно развитие на магическата система, в крайна сметка действието не се развива кой знае колко много, което е разочароващо.


Ако този материал ви е харесал, можете да го препоръчате на повече хора като натиснете бутончетата под статията, „Like”-нете или споделите с приятели. Можете и да се абонирате за Facebook страницата на блога „Омагьосано време”, както и канала ми в YouTube. Така няма да изпуснете нито една нова публикация и ще откривате нови интересни неща свързани с книгите.

1 коментара:

Анонимен каза...

Хаха, много добро предложение за работно заглавие ;) (Независимо сме стигнали явно до него)

Емо, преводачът

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...