неделя, 3 март 2013 г.

"Пустинното копие" (The Desert Spear) от Питър В.Брет (фентъзи роман)



The Desert Spear от Peter V.Brett
The Desert Spear (Пустинното копие) от Питър В.Брет е вторият роман в пенталогията „Демонския цикъл” (или Цикъла на демоните, така и не разбрах, как е официалният превод). Хронологично, действието може да ви се стори малко объркващо, поне в началото. Въпреки че наративът върви линейно в по-голямата си част, някои от събитията са ни вече познати от предишната книга - „Защитения”, но са показани от друга гледна точка. Освен героите от предния роман, на сцената се появява много важна фигура в лицето на Аман Джардир, чийто живот и формиране е описан в детайли. Това се случва в далечния южен град-крепост Красия, известен като Пустинното копие. Тези южни територии представляват голям интерес, тъй като са изолирани от километри пустини и се различават значително в културно отношение от севера, където се развива действието в първата книга. Сред пустинните пясъци, обществото е доминирано от мъже-войни, начело на брутална кастова система.
При достигане на юношеска възраст, за всяко момче се определя каква роля ще заеме – дали ще е шарум, т.е. войн, сражаващ се всяка нощ с демоните-ядрони, дама – нещо като монах, владеещ бойни изкуства, или кафит – най-долното стъпало в социалната стълбица, т.е. цивилен, лишен от слава и обречен на презрение и унижение от останалите до края на живота си. Дребничкият Аман успява да оцелее през годините обучение за шарум и да застане начело на цяла Красия, провъзгласявайки се за Спасителя, с амбиции да обедини не само целия юг в свещена война с демоните, но да управлява и севера. Плановете му се сблъскват със съдбите на познатите ни герои от предишния роман по много интересен начин. Освен това, разбираме каква е връзката му с Арлен Бейлс - Защитения, когото хората на север също наричат Спасителя, заради съпротивата, която организира срещу ядроните. Също, научаваме повече за някои второстепенни герои, които претърпяват известно развитие, резултиращо във факта, че вече ни пука повече за тях. Третото нещо, което само ще спомена, за да не е спойлер е, че ни се загатва нова информация за източникът на демоните - Ядрото и устройството му.
The Desert Spear - втора книга от The Demon Cycle на Питър В.Брет

Няма да се опитвам да предавам сюжета в по-пълен вариант, но това трябва да е достатъчно да придобиете някаква представа и ако сте прочели „Защитения” съм сигурен, че вече ви сърбят ръчичките за това продължение. Като съдържание, романа ми се стори много добър. Може би не чак колкото първия, но беше доста динамичен и вълнуващ, а и разкри нова много интересна част от света, която не присъстваше силно в предишната книга. Като цяло съм много доволен от романа, но краят му разбира се остана отворен и основните проблеми останаха нерешени, което поне у мен поставя високи очаквания за третия роман The Daylight War (Дневната война?), който излезе на английски през февруари и ще ревюирам веднага щом го прочета.

Ако този материал ви е харесал, можете да го препоръчате на повече хора като натиснете бутончетата под статията, „Like”-нете или споделите с приятели. Можете и да се абонирате за Facebook страницата на блога „Омагьосано време”. Така няма да изпуснете нито една нова публикация и ще откривате нови интересни неща свързани с книгите.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...