петък, 14 октомври 2011 г.

Експерти: Пиратството на е-книги е значително, но под контрол

Издатели и експерти присъстващи на Франктфуртския панаир на книгата в Германия казват, че кражбите на електронни книги най-вероятно няма да изчезнат изцяло, но са проблем, който може да бъде удържан в приемливи граници.
Електронните четци като Kindle и iPad подхранват търсенето на електронни книги, които са около 20% продажбите според Клеър Халоуей от Bookmasters. "Ако дадеш на редовните, нормални и честни граждани легален достъп до продукта ти, вероятността да го купят е голяма. Повечето хора не искат да крадат," казва тя.
Неуспехът да се предостави легитимна дигитална версия на книга е в услуга на пиратите, които често просто разпространяват сканирано копие чрез интернет. Халоуей добавя, че учебниците и академичните издания са по-често копирани нелегално от художествената литература заради по-високата им цена и факта, че студентите често се нуждаят от тях само за един семестър.
Според Асоциацията на германските книготърговци и издатели, около 60% от електронните книги в Германия, където пазарния им дял е все още под 1%, са сваляни нелегално.
Ричард Мълет, главен изпълнителен директор на на Асоциацията казва, че е било трудно да се изчисли размера на проблема във Великобритания. "Много трудно е за изследване, защото трябва да попиташ потребителите 'тези електронни книги, които свалихте незаконно, колко от тях са вместо продажби'?", казва той.
За разлика от музиката, където нелегалните услуги  за сваляне се развиха по-бързо от законните такива, казва той, търговците на електронни книги били свикнали да работят с издателите, така че "екосистемата, която се изгради около дигиталното е легална". "Ние сме на по-добра позиция отколкото музиката беше на етапа й от дигитална еволюция," казва той. Според Мълет, хората винаги ще се опитват да се сдобият с пиратски е-книги, защото вярват, че би трябвало да са безплатни, просто защото могат, защото не искат да се регистрират или са непълнолетни. "Всички тези фактори означават, че нарушения ще има на пазара, но най-вероятно ще останат сравнително малък процент," добавя той. Една от стъпките, които Асоциацията на издателите е направила е създаването на онлайн услуга, която позволява на членовете й да идентифицират на кои незаконни сайтове е налично тяхното съдържание. Изпраща им се предупреждение, което в 86% от случаите води до съгласието на нарушителите да премахнат съдържанието от сайта, казва Мълет.
Томас Мош от Федерацията на германските технологични компании вярва, че решението е въпрос на намирането на баланса, като не се отблъскват с прекалено агресивни мерки добронамерените хора, желаещи да плащат за легално съдържание. "Никога няма да успеете да се справите с тези 10-20% пиратство," казва той. "Но с 80-90% от хората, които желаят да си платят, издателската индустрия би трябвало да оцелее."


източник: memeburn.com


2 коментара:

Стоян Христов каза...

"Според Асоциацията на германските книготърговци и издатели, около 60% от електронните книги в Германия, където пазарния им дял е все още под 1%, са сваляни нелегално."

На мен по-скоро ми се чини, че 6-цата на процентите всъщност е обърната с главата надолу 9-ка.;)

Unknown каза...

Може би са имали в предвид поне 60% :)

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...