сряда, 25 април 2012 г.

Стартира нова ера в овладяването на космоса!


Миналата седмица ви казах за проекта на едни много умни и богати хора, които са намислили да копаят астероиди. Вчера беше официалната пресконференция, на която се обяви създаването и целите на компанията "Планетарни ресурси" (Planetary Resources). А те са добив на ценни вещества и метали от астероиди кръжащи около Земята. Към момента са набелязали около 9000 възможни астероида и предполагат, че това е само 1% от общия брой възможни обекти за добив. Едно от ключовите вещества за добив е водата. Тя ще може да се съхранява на ключови места в близкия космос, което ще открие пътя на космическите изследователи за дълъг престой далеч от Земята. И да, важни са ценните метали, които ще добавят трилиони долари към световния БВП и банковите сметки на собствениците на компанията. 
Мисиите ще са изцяло управлявани от роботи, тъй като изпращането на хора ще оскъпи значително процедурата. Това е малко разочароващо и се различава от представата ми за смели и корави миньори в космоса, но все пак е страхотно. Лично аз се почувствах отново малко дете, което мечтае. Точно, когато изглеждаше, че изследването на космоса е нещо отиващо в миналото, банда милиардери се обединяват и осъществяват мечтите, които правителствата спират да субсидират. Ура! 
Трите основни стъпки на програмата са: 
- Създаване и пускане на технологията в рамките на само 24 месеца (точно така, пичовете не си поплюват).
- Оглед. Включва отдалечено изследване на астероиди и изпращането на информацията обратно до Земята. Тази фаза ще определя до кои астероиди да се пътува според тяхната отдалеченост, бързина на въртене, съдържащи се в тях вещества и други.
- След като астероидите са избрани, минаваме на стъпка №3 - извличане. Тази стъпка е отдалечена във времето, но когато се стигне до там ще пращаме роботите-миньори. 

Ще цитирам един от участниците в пресконференцията. "Научната фантастика е фантастика до момента, в който вече е научен факт". Вие какво мислите за цялата тази история? Интересно ми е да чуя коментарите ви по въпроса. 


Източник: Gizmodo и Planetary Resources

Ако този материал ви е харесал, можете да го препоръчате на повече хора като натиснете бутончетата под статията, „Like”-нете или споделите с приятели. Можете и да се абонирате за Facebook страницата на блога „Омагьосано време”. Така няма да изпуснете нито една нова публикация и ще откривате нови интересни неща свързани с книгите.

2 коментара:

Python AI Script v.0.1 каза...

Много пъти съм чувал големи изхвърляния, особено като става въпрос за космоса, затова докато не пристигнат на Земята първите изкопани минерали, ще бъда сдържан в ентусиазма си от тази новина.

Unknown каза...

Според мен от тези хора специално може със сигурност да се очаква, че щом са го докарали до този етап няма да се откажат. А и това е дългосрочен проект. Много от нещата ще се доизмислят и подобряват в хода на работата. Не ги отписвайте толкова бързо :)

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...